Atunci cand te simti neinspirat in amenajarea gradinii, te poti orienta catre natura, care iti ofera cu generozitate nenumarate idei si resurse pentru a crea spatiul verde perfect. Este suficient sa arunci o privire la dansul armonios al naturii din peisajele montane, acolo unde piatra si plantele se imbina cu maiestrie, pentru a forma adevarate opere de arta.
Nimic nu te poate opri sa te bucuri de un astfel de peisaj chiar in propria gradina. Ai nevoie de pietre decorative, creativitate si plantele preferate. Descopera in continuare cum poti utiliza aceste ingrediente in patru pasi simpli de urmat, pentru a amenaja de unul singur o rocarie spectaculoasa.
1. Realizeaza o fundatie
Incepe amenajarea unei rocarii de la fundatie, care are un important rol de sustinere. Adancimea acesteia variaza in functie de dimensiunea si greutatea pietrelor utilizate, dar si de tipul de sol din gradina ta. Ea poate fi cuprinsa intre 20-40 centimetri.
Prin urmare, daca folosesti pietre mari si grele, vei avea nevoie de o fundatie mai adanca, pentru a le sustine. Aceasta este necesara si in cazul solului argilos. In plus, trebuie sa compactezi adecvat solul de sub fundatie inainte de a construi rocaria, pentru a asigura o baza solida a acesteia si a evita tasarea lui ulterioara, sub greutatea pietrelor.
2. Ocupa-te de sistemul de drenaj
Rocaria ta are nevoie de un sistem de drenaj, pentru a preveni acumularea apei si distrugerea structurii. Foloseste un material de drenaj, precum pietris, in partea de jos a fundatiei, intrucat acesta va permite apei sa se scurga.
Dupa ce ai asezat un strat uniform de drenaj, adauga pamantul, care se realizeaza in straturi, asigurandu-te ca fiecare dintre acestea este tasat corespunzator, pentru a impiedica formarea de goluri. Acum mai trebuie sa uzi pamantul, pentru o mai buna stabilitate si compactare.
3. Amplaseaza pietrele
Una dintre cele mai interesante etape din amenajari spatii verzi este cea de design, cand incepi asezarea elementelor decorative, pentru a obtine aspectul armonios pe care il doresti. In cazul rocariilor, trebuie sa alegi dimensiunea potrivita a pietrelor, avand grija sa le asezi intr-un mod cat mai natural.
Asadar, iti recomandam sa eviti simetria in aranjarea pietrelor, pentru a obtine un aspect cat mai autentic. Creeaza niveluri si textura prin amplasarea pietrelor pe inaltimi diferite.
4. Stabileste zone pentru plante si arbusti decorativi
O rocarie fara plante este lipsita de farmec. De aceea, trebuie sa umpli spatiile dintre pietre cu pamant, distribuindu-l uniform. Urmeaza sa plantezi florile si arbustii doriti, pentru a completa frumusetea rocariei tale.
Alege plante precum Lana caprelor (Cerastium tomentosum), Sapunarita (Saponaria ocymoides), Brumareaua (Phloxul pitic), Lilicel (Iberis sempervirens), Gusa porumbelului sau petuniile, care te incanta cu coloritul lor bogat, ce va inveseli gradina.
Daca alegi arbustii, iti recomandam sa optezi pentru conifere cu o crestere lenta, cele mai potrivite fiind speciile care se pot tunde, precum tuia, ienuparul sau anumite tipuri de molid. De preferat sunt plantele cu inaltimi mici, care nu depasesc 1 metru, iar daca iti doresti arbusti mai inalti, este bine sa fie amplasati strategic, pentru a nu afecta cresterea celorlalte plante.
Ai nevoie de ajutor in construirea rocariei? Atunci nu ezita sa ne contactezi. La Peisagistica Shri Garden gasim de fiecare data echilibrul intre frumusetea naturii si dorintele clientilor nostri, pentru a crea adevarate oaze de relaxare.