Montare Gazon

montare gazon

Rulourile de gazon reprezinta cea mai rapiaa modalitate pentru amenajarea unei peluze perfecte, a parcurilor sau a terenurilor de sport.

La prima vedere, montarea rulourilor de gazon poate parea o operatiune simpla insa este recomandat ca aceasta sa se faca de catre persoane avizate si cu experienta.

Fiecare etapa din procesul montarii este importanta si ii acordam atentia cuvenita astfel incât rezultatul final sa fie unul calitativ si spectaculos.

Montajul

Solul pe care se vor amplasa rulourile trebuie sa fie foarte bine maruntit, fara bolovani, fara pietre, nivelat si usor compactat. Daca pamântul este argilos se va intinde un strat de nisip de 1-2 cm si se va nivela (pentru drenaj si stimularea inradacinarii). Se poate adauga sol fertil sau fertilizator granule.

Rulourile desfasurate se monteaza unul lânga altul, presând marginile una in alta usor, pentru a se imbina perfect, pentru a nu se crea spatii.

Decupajele (la margini, pentru forme sau in jurul plantelor) se fac cu cutite rezistente si foarte ascutite (sau cutter).

Montajul se face presând usor marginile rulourilor unele in altele. Dupa montaj, gazonul se va tavalugi, dupa care urmeaza irigare abundenta.

Suprafata gazonata va fi irigata cu circa 10 L/ m2/ 24 ore, pe toata perioada calda a anului. Este recomandat ca acest lucru sa se faca cu un sistem automat de irigaţii, pentru a se verifica necesarul de apa.

Prima tundere se va face dupa o saptamâna de la montaj, in perioada de crestere.

Montare Gazon
Peisagistica Gazon

Intretinerea

Tunderea se face saptamânal, cu cutite ascutite si curatate la viteza mare in perioada de crestere, (inaltime 3-5 cm cm). La o tundere, nu se reduce mai mult de o treime din inaltimea firelor.

Tratamentele si fertilizarile se fac dupa tunderi. Verificati calitatea tunderii, sa nu se franjureze firele, pentru a preveni aparitia bolilor gazonului.

Fertilizarea se face in aprilie si in august, cu granule NPK + Me (cf. specificatiilor produselor), dupa tundere. Produse ajutatoare: Zeolit, Hydrogel. Distribuirea produselor se face conform specificatiilor acestora.

Scarificarea, greblarea, aerarea, suprainsamântarea sunt de asemenea necesare pentru un gazon de calitate. Dupa circa 8 ani poate fi necesara inlocuirea cu alte rulouri, din cauza imbatrânirii naturale.

Irigarea este indispensabila dupa montaj si in toata perioada calda (circa 10L/ m2/ 24 ore), de preferat cu sistem automat de irigare, asigurând cantitatea necesara de apa.

Tratamentele se fac preventiv si curativ si cuprind combaterea bolilor (mucegai, bacterii) si daunatori (insecte, viermi etc.). Orice problema trebuie tratata imediat dupa apariţie (boli, daunatori etc.).

in perioada de vara, tratamentele antifungice si antibacteriene se aplica la montaj (fara fertilizare) si se repeta la o saptamâna, daca e necesar. Dupa montarea gazonului se aplica tratamente impotriva bolilor si daunatorilor.

Sună un consultant