Amenajari decorative cu piatra in gradina - rocariile

Gradina rocariile

Gradina ca in povesti

Rocariile sau stancariile sunt un element decorativ de gradina, compus din pietre (roci) si plante atent selecționate si imbinate. Acestea formeaza mici zone stancoase, pitoresti, care imita peisajul montan.

Alegerea locului de amplasare a unei rocarii in curtea sau gradina casei este foarte importanta. Vom alege intotdeauna zonele expuse la soare si, pe cat posibil, ferite de vant. Specialistii in peisagistica nu recomanda amplasarea stancariilor in centrul gradinilor. Acestia considera ca un astfel de aranjament de gradina este mai spectaculos atunci cand este amplasat intr-o zona apropiata centrului sau chiar marginii unei gradini. Esențial este ca rocaria sa fie vizibila din mai multe unghiuri diferite si atent integrata in restul peisajului din curte sau gradina.

Iata cum se realizeaza o rocarie sau o stancarie:

Primul pas in realizarea unei stancarii in gradina este saparea unei fundații adanci de 20-40 cm
Urmeaza drenajul. Pentru asigurarea unui drenaj bun care va preveni afundarea intregii rocarii in pamant, trebuie sa se umple fundația cu pietris sau cu spartura de caramida. Peste stratul de drenaj se va adauga, in straturi, pamantul care a fost extras din locul in care a fost sapata fundația. Fiecare strat de pamant va fi tasat si udat minuțios, pentru a acoperi fundația
Pasul trei implica amplasarea rocilor care vor forma stancaria din gradina, avand grija sa le dispunem intr-un mod armonios. Astfel, vom construi baza din pietre de forma plata sau rotunjita, montand pietrele mai ascuțite, in partea superioara care sa aminteasca de varful unui munte.
Amenajari decorative cu piatra
Sună un consultant