Top 5 grădini celebre din lume: Capodopere ale artei peisagiste

noiembrie 2, 2023by iza0

Arta peisagistică se poate transforma în adevărate capodopere, după cum vedem la unele dintre cele mai frumoase grădini din lume. Acestea nu sunt simple colecții de plante, ci opere de artă în aer liber, rezultate din îmbinarea creativității umane cu măiestria naturii.

 

Datorită frumuseții lor aparte, ele oferă un refugiu pentru iubitori de natură, într-un cadru cu totul impresionant. Dacă ești curios să afli mai multe despre 5 dintre cele mai frumoase grădini din lume, citește continuarea articolului nostru.

 

 

Grădinile Versailles

 

Fiind un simbol al eleganței, de notorietate mondială, grădinile Versailles sunt apreciate pentru frumusețea lor unică. Aceasta demonstrează că unele amenajări grădini și curți pot face istorie, revoluționând modul în care este percepută arta peisagistică.

 

Originea acestor grădini se regăsește în secolul al XVII-lea, fiind inițial un loc de relaxare pentru regele Ludovic al XIV-lea. Au parcurs numeroase modificări de-a lungul timpului, fiind extinse sub îndrumarea grădinarului André Le Nôtre, care le-a desăvârșit, cu elemente unice de amenajare peisagistică.

 

Astăzi Grădinile Versailles continuă să impresioneze, prin cele 50 de fântâni, grădinile muzicale ce sunt admirate în timpul spectacolelor de apă și lumini, dar și prin speciile rare de plante și copaci. Nu este deloc surprinzător că sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind un punct de referință pentru arta peisagistică.

 

Printre atracțiile principale pe care le poți admira la Grădinile Versailles se află Fântâna Dragonului, aleile geometrice perfecte sau Grădina Apei, amenajată în stilul francez, cu fântâni și piscine unice, decorate într-o manieră spectaculoasă. Dacă te afli aici, nu poți rata Grand Trianon, care este un palat cu o arhitectură remarcabilă, situat în apropierea grădinilor.

 

 

Grădinile Alhambra

 

Spania încântă prin grădinile Alhambra, care sunt un exemplu spectaculos de arhitectură islamică, fiind strâns legate de celebrul palat Alhambra. Atât grădinile, cât și palatul, au fost construite în secolul al XIV-lea, pe perioada dinastiei Nasrid din Andaluzia.

 

Un element distinctiv al acestor grădini constă în folosirea cursurilor de apă. Dat fiind specificul arid al regiunii, a fost necesară crearea unui sistem de irigare ingenios, care alimentează nenumărate cascade, canale și fântâni. Acesta a făcut posibilă nașterea unui adevărat paradis al naturii, care te îmbie la relaxare încă din primele clipe petrecute aici. 

 

Imediat ce treci de Poarta Dreptății, vei fi fascinat de grădini și fântâni, ce păstrează din influența islamică. Odată ce pășești prin Generlife, îți porți pașii printr-un labirint de garduri vii înalte, arcade de verdeață și flori de o frumusețe deosebită. Descoperirile tale nu se opresc aici, întrucât vei putea remarca grădini mai mici, ziduri arăbești și băi antice, ce transformă totul într-un tărâm de poveste.  

 

 

Grădina Giverny

 

La o distanță de aproximativ 40 de kilometri de Paris, ai oportunitatea de a admira o altă minunăție peisagistică – grădina Giverny. Aceasta este faimoasă datorită frumuseții ei unice, dar și a faptului că aleile acesteia au găzduit crearea unora dintre cele mai spectaculoase opere de artă – ale pictorului Claude Monet.

 

De altfel, istoria grădinii este strâns legată de marele pictor și începe în secolul al XIX-lea, atunci când el a achiziționat o casă în pitorescul sat Giverny. Aceasta a devenit un veritabil paradis al artei și al naturii, fiind create trei grădini distincte, respectiv: Grădina cu Trandafiri, Grădina Japoneză și Grădina de Apă, aceasta din urmă fiind și cea mai faimoasă.

 

Mai mult decât atât, Grădina de Apă a devenit un simbol al celebrelor Grădini de la Giverny și sursă de inspirație pentru multe dintre operele Monet. Aici se pot admira un pod japonez din lemn și unul chinezesc, alături de florile de nuferi.

 

Grădina cu Trandafiri a fost creată sub influența Grădinii de la Clos Normand, fiind impresionantă prin varietatea de trandafiri și nuanțele lor spectaculoase. Dacă ești suficient de norocos încât să o vizitezi primăvara sau vara, vei fi cucerit de aroma și culoarea trandafirilor, care fascinează vizitatorii și artiștii, deopotrivă.

 

Pasiunea lui Monet pentru cultura și natura Japoniei este surprinsă de Grădina Japoneză, a cărei prețiozitate este unică. Nu este de mirare ca farmecul japonez se regăsește în multe grădini din toate colțurile lumii, fiind unele dintre cele mai apreciate idei amenajări curți

 

 

Parcul  Keukenhof

 

Olanda se remarcă prin nenumărate atracții turistice, dar una dintre cele mai spectaculoase este Parcul Keukenhof. Supranumit pe bună dreptate „Grădina Europei”, în fiecare primăvară atrage un număr uriaș de vizitatori, cuceriți de farmecul irezistibil al lalelelor.

 

Istoria acestuia începe în secolul al XV-lea, atunci când aici se regăsea o grădină de ierburi pentru castelul Keukenhof. Astăzi își deschide porțile vizitatorilor în fiecare primăvară, aceștia fiind surprinși de milioanele de lalele, orhidee, narcise sau zambile. Explozia de culori și arome poate fi admirată de pe aleile parcului, iar doritorii de fotografii găsesc cu ușurință colțuri magice, de unde pot surprinde frumusețea unică a peisajelor.

 

Doar în anul 2016 aici au fost expuse peste 7 milioane de fire de lalele, putând fi admirate peste 1000 de varietăți din zeci de specii ale acestor minunate flori. Există mai multe expoziții florale la care poți participa aici, organizate pe pavilioane. Cel mai vizitat este Pavilionul Willem Alexander, unde vizitatorii pot admira peste 100.000 de exemplare de lalele.

 

La fel de încântător este Pavilionul Oranje Nassau, unde pot fi observate diferite obiective turistice și personalități ale artei sau ale literaturii, redate prin intermediul florilor. Indiferent dacă iubești sau nu florile, o simplă vizită aici te cucerește. Măreția fântânilor arteziene, multitudinea de flori multicolore, copacii și gardurile vii, întregesc un peisaj de basm. 

 

 

Grădina Butchart

 

Canada adăpostește, alături de multitudinea ei de atracții, un alt minunat exemplu de artă peisagistică – grădina Butchart. Aceasta are o poveste surprinzătoare, care începe în secolul al XX-lea, atunci când Robert și Jennie Butchart s-au mutat în apropierea unei cariere de piatră abandonată. Ei au transformat cariera într-o grădină spectaculoasă, care este recunoscută astăzi drept un omagiu adus naturii.

 

Aceasta găzduiește mii de soiuri de trandafiri și își încântă vizitatorii cu culori și arome primăvăratice, într-un decor de poveste. Toți cei care îi parcurg aleile sunt uimiți de farmecul ei inconfundabil, prin care invită la relaxare. De aceea, o plimbare prin Grădina Butchart este precum o incursiune într-un tărâm magic, în care natura surprinde la fiecare pas. 

 

Aici poți admira, în Grădina Japoneză, lacurile liniștite, podurile pitorești și plante specifice culturii japoneze, toate acestea oferind o experiență diferite de ceea ce se regăsește în mod obișnuit pe tărâm canadian. Cu totul spectaculoasă este Grădina Clopotului, unde se află mii de flori în formă de clopot, ce se aseamănă cu niște lampioane colorate, care atârnă din copaci.

 

Ea este mai mult decât un colț de natură spectaculos, ci și un exemplu al dragostei față de mediul înconjurător. Prin urmare, ea este recunoscută la nivel internațional pentru eforturile uriașe care au fost depuse pentru protejarea ei. Povestea acestui spațiu surprinzător arată cât de uimitor poate renaște natura, chiar și de la o carieră abandonată, la un paradis verde.  

 

Astăzi mii de oameni aleg să o viziteze în fiecare an, fiind un obiectiv turistic reprezentativ pentru Canada. Dacă te numeri printre persoanele norocoase care vor avea prilejul să o viziteze, vei trăi o experiență unică în mijlocul naturii, înconjurat la fiecare pas de un spectacol de culoare. 

 

Toate cele 5 grădini prezentate în cadrul acestui articol sunt o dovadă grăitoare a frumuseții naturale, care poate fi creată prin intervenția noastră creativă. De aceea, arhitecții peisagiști se implică în nenumărate proiecte de amenajare a grădinilor, pentru a transforma spațiile exterioare în mici opere de artă, fiecare cu propria personalitate. Prin urmare, oricât de mică este curtea și grădina ta, aceasta poate căpăta un decor de poveste, pentru a deveni propria ta oază de relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant