Sistemele de drenaj pentru grădină. Tipuri și mod de realizare

noiembrie 28, 2023by iza0

Drenajul corespunzător este important pentru amenajarea unei grădini, întrucât acesta joacă un rol crucial în creșterea unor plante viguroase. Lipsa lui poate cauza diferite probleme în grădină și dăunează vegetației.

 

Cu toate acestea, alegerea unor sisteme de drenaj potrivite nu este ușoară. În continuarea acestui articol poți descoperi de ce sunt ele importante, dar și cum poți să le alegi, pentru a conferi plantelor tale condiții optime de creștere.

 

 

De ce este necesară folosirea unui sistem de drenaj?

 

Dacă nu există un sistem de drenaj în grădina ta, poți observa cum plantele se deteriorează sau chiar cum fundația casei tale este slăbită. Cele mai multe probleme sunt întâlnite la grădinile situate în pantă, deoarece apa se acumulează la bază.

 

Atunci când solul reține excesul de apă, duce la stagnarea acesteia în jurul rădăcinilor plantelor. Astfel, se creează condiții prielnice pentru dezvoltarea fungilor, care afectează creșterea plantelor. În plus, drenajul bine realizat împiedică eroziunea solului.

 

Cel mai simplu mod prin care poți evalua modul în care se realizează drenajul constă în săparea unei gropi de 30 X 30 X 60 centimetri. Umple-o pe jumătate cu apă și observă scurgerea apei. În condițiile unui drenaj optim, aceasta ar trebui să se elimine complet pe durata unei zile. Atunci când există o problemă, vei observa că la finalul zilei va exista și mai multă apă în groapă.  

 

 

Tipuri de sisteme de drenaj

 

Există două tipuri de sisteme de drenaj pe care le poți alege pentru grădina ta, după cum urmează:

 

  •   

    Sisteme de drenaj supraterane

 

Acestea colectează și direcționează apa de la suprafața terenului, fiind utilizate cu precădere pentru a capta apa de ploaie și îndreptarea ei către alte zone. Ele se realizează prin săparea unor șanțuri de mică adâncime, în care se introduc niște canale de beton, ce permit redirecționarea apei.

 

Sistemele de drenaj supraterane se mai pot realiza prin amenajarea unui canal de colectare, care păstrează apa, pentru a fi utilizată în alte scopuri. Ea poate fi utilizată, spre exemplu, la irigarea grădinii. 

 

 

  • Sistemele de drenaj subterane

 

Acestea sunt îngropate în pământ, fiind preferate zonele cu iarbă și sunt alcătuite din țevi special concepute, pentru a colecta și elimina apa în exces. Ele sunt utilizate cu precădere în zonele cu apă mlăștinoasă sau cu niveluri ridicate de apă freatică.

 

Datorită faptului că împiedică acumularea și stagnarea excesivă a apei, sistemele de drenaj subterane pot rezolva diferite probleme, precum distrugerea fundațiilor și a clădirilor sau a trotuarelor.

 

 

Când să optezi pentru un sistem de drenaj

 

Alegerea sistemului de drenaj potrivit este influențată de solul din grădina ta și de gravitatea problemei de acumulare a apei. Iată când ai nevoie de un astfel de sistem, în funcție de anumite caracteristici ale grădinii tale. 

 

 

  • Tipul de sol

 

Dacă solul este argilos, acesta dispune de o mare capacitate de reținere a apei, ceea ce poate cauza acumularea ei excesivă. Sistemul de drenaj subteran este potrivit pentru acest tip de sol, pentru a elimina excesul de apă.

 

Solul nisipos permite o scurgere rapidă a apei, însă poate fi necesar un drenaj suplimentar uneori, pentru a menține apa la rădăcina plantelor în perioadele uscate.

 

 

  • Înclinația terenului

 

Înclinația terenului influențează, de asemenea, necesitatea unui sistem de drenaj. Ca atare, dacă terenul este în pantă, este important să previi eroziunea acestuia și scurgerea rapidă a apei. Sistemele de drenaj au un rol important în stabilizarea solului.

 

 

  •  Identificarea zonei cu probleme

 

Grădina ta poate avea zone care rămân mai umede decât restul grădinii după ploi sau irigare. Identifică care sunt acestea, pentru a lua în calcul utilizarea unui sistem de drenaj adecvat, adaptat la problemele din curtea ta.

 

De asemenea, dacă observi zone de eroziune, este un semn că apa nu este evacuată corespunzător.

 

 

Cum realizezi un drenaj în grădină?

 

Atunci când vrei să instalezi un sistem de drenaj, poți cere ajutorul profesionist al unei firme care se ocupă de amenajări grădini și curți. De asemenea, poți realiza singur un astfel de sistem, având grijă să alegi locul potrivit de direcționare a apei în exces.

 

Poți săpa o groapă, pe care să o umpli cu piatră, pentru a permite evacuarea ușoară a apei. Continuă cu stabilirea celei mai bune zone pentru instalarea drenajului. Alege o zonă din apropierea grădinii sau a casei, unde poți săpa cu ușurință un șanț. Dimensiunile acestuia variază în funcție de necesități.

 

De cele mai multe ori, poate fi de ajuns un șanț de 15 centimetri lățime și 30 de centimetri adâncime. Important este să asiguri o pantă de scurgere de aproximativ 1-2% către zona de evacuare a apei.

 

După săpare, șanțul se umple cu pietriș până aproape de suprafața solului. Peste pietriș se adaugă nisip în strat de 7-10 centimetri, cu granulație mai mare, peste care poți semăna gazon. Astfel, sistemul de drenaj este ascuns și nu afectează aspectul curții.

 

 În ceea ce privește materialele necesare, vei avea nevoie de un material geotextil, pentru a umple șanțul cu pietriș. Acesta va separa pământul de pietriș, fiind important să fie suficient de lat, pentru a acoperi complet șanțul.

 

Materialul geotextil poate fi înlocuit cu o țeavă de drenaj, însă aceasta se montează pe 3-5 centimetri de piatră. Este necesară, de asemenea, învelirea țevii cu un material geotextil, pentru a evita accesul pământului în țeavă. Diametrul țevii poate fi de aproximativ 10-15 centimetri.

 

 

Soluții de gestionare a apei pluviale, ce pot fi recomandate de un arhitect peisagist

 

Arhitecții peisagiștii sunt de mare ajutor în amenajarea unei grădini perfecte, care să fie precum o transpunere în realitate a visurilor tale. Aceștia pot proiecta un sistem de drenaj în funcție de dinamica terenului și de plantele pe care vrei să le cultivi. De asemenea, ei pot recomanda colectarea apei în într-un bazin special și nu în canalizare, pentru a fi utilizată ulterior de plante și microorganisme.

 

În plus, apa colectată poate fi utilizată și pentru a întreține grădina atunci când plouă mai puțin, fiind o soluție practică și economică de a oferi plantelor necesarul de apă. În sezoanele ploioase vei aprecia, cu siguranță, apa colectată în urma ploilor.

 

O altă modalitate de a gestiona eficient apa pluvială, ce poate fi recomandată de un arhitect peisagist, constă în realizarea unui acoperiș verde. Acesta reduce cantitatea de apă care se scurge de pe suprafața acoperișului și evită suprasolicitarea sistemului de drenaj.

 

Totodată, un acoperiș verde izolează construcția și menține o temperatură mai ridicată iarna și mai scăzută pe durata verii. În plus, va conferi un farmec aparte locuinței tale, fiind un mod inedit de a conferi o notă originală unei locuințe.

 

Nu în ultimul rând, poți alege pavajul permeabil, care este apreciat pentru infiltrarea rapidă a apei și împiedicarea formării bălților. Ai la dispoziție o varietate de modele pe care le poți alege, precum cele distanțate, cu pietriș simplu sau pavajele perforate.

 

Dacă ești în căutarea unei modalități mai simple de drenare a apei de ploaie, discută cu arhitectul peisagist despre rigolele de scurgere. Acestea sunt realizate din diferite materiale, precum oțel inoxidabil, beton sau fontă și se pot fabrica la comandă, într-o manieră cât mai creativă. Astfel, ele vor contribui la designul spațiului exterior al casei tale, putând fi obiecte de decor atractive, ce se vor integra perfect cu restul elementelor din grădină.

 

Prin urmare, indiferent de specificul problemelor de drenaj din grădina ta, există soluții eficiente pentru rezolvarea lor.

 

Amenajarea grădinii trebuie să țină cont de estetică, dar și de funcționalitate. De aceea, cel mai inspirat este să apelezi la servicii de peisagistică, care oferă soluții complete de proiectare și amenajare, ce includ și realizarea unor sisteme eficiente de drenaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant