Piatra decorativă în amenajări: Trucuri pentru un spațiu exterior sau interior atrăgător

septembrie 25, 2023by iza0

Piatra decorativă este utilizată de mii de ani în arhitectură și peisagistică, fiind transformată în adevărate opere de artă înca din Antichitate.

Astăzi aceasta este protagonista unora dintre cele mai îndrăznețe proiecte de design interior și exterior, fiind o alegere excelentă pentru amenajarea oricărui spațiu, precum baia, balconul, sufrageria, dormitorul, bucătăria sau chiar grădina. 

 

Iată câteva trucuri pentru a realiza cele mai inspirate amenajări decorative cu piatră la exterior:

 

 •  

  Creează alei și poteci 

 

Piatra decorativă este o alegere inspirată pentru amenajarea grădinii cu alei și poteci, ce sunt deopotrivă funcționale și estetice. Începe cu un plan prin care să stabilești traseul aleilor și alege tipul de pietre decorative pe care le vei folosi. Optează pentru piatra naturală de șist, dacă vrei să completezi arhitectura unei case rustice sau pentru piatra de râu, perfectă atât pentru casele rustice, cât și pentru cele moderne.

 

 

 • Accentuează zona de grătar

 

Zona de grătar poate fi evidențiată într-o manieră originală, cu ajutorul unor pietre decorative. Cele naturale sunt ideale pentru o grădina tradițională, în timp ce plăcile de pavaj din beton se potrivesc foarte bine unui decor contemporan sau modern.

Folosește-te de culoarea pietrelor pentru a crea un contrast în grădină și a pune în valoare zona de grătar. Menține aspectul rustic prin modele texturate, în timp ce pentru un design mai elegant, poți alege pietre cu o suprafață netedă. Pentru un plus de originalitate, combină plăcile naturale cu cele beton, care completează o amenajare cu totul originală în grădina ta.  

 

 

 •  

  Construiește o rocărie

 

Una dintre cele mai interesante modalități prin care îți poți înfrumuseța grădina folosind pietrele decorative constă în amenajarea unei rocării. Menține autenticitatea acesteia prin folosirea unor pietre cu texturi și forme variate, cele mari fiind excelente pentru a crea un aspect de stâncă, în timp ce cele de mici dimensiuni vor arăta o grijă deosebită la detalii.

 

Posibilitățile de dispunere a pietrelor sunt nelimitate, astfel încât le poți aranja pentru a imita o formațiune stâncoasă. Florile nu pot lipsi dintr-o rocărie, de aceea îți recomandăm să le alegi pe cele care se dezvoltă pe înălțimi diferite, într-o paletă cromatică variată, ce vor crea un efect vizual spectaculos. Alege să lucrezi cu o firmă de amenajări grădini și privește cum spațiul tău de vis capătă contur, având în centrul lui o impresionantă rocărie. 

 

 

 •  

  Decorează ghivecele de flori

 

Ai nevoie de câteva pietre decorative amplasate în jurul ghivecelor, pentru a îmbunătăți aspectul general al acestora și al întregii grădini. Dincolo de rolul estetic, ele contribuie la reținerea umidității în jurul plantelor.

 

Fii cât mai creativ și alege un tip de piatră care se potrivește cu ghivecele sau cu designul grădinii tale.

 

 

 • Plantează plante care se cresc armonios pe pietre

 

Unele plantele se dezvoltă minunat în condiții mai aspre și sunt potrivite pentru amenajări de stâncării, ce înnobilează orice spațiu verde. Există o varietate de astfel de plante din care poți alege, precum Arenaria montana, Gușa porumbelului, Lilicelul, Brumărelele sau Săpunărița.

 

Cu înălțimi de câțiva centimetri, acestea impresionează prin frumusețea lor, fiind disponibile în culori vii, atrăgătoare, ce îți vor înveseli grădina. Optează pentru salvie, lavandă, rozmarin sau leandru și creează un aspect mediteraneean.

 

 

Posibilități nelimitate de a integra piatra decorativă în interiorul locuinței

 

Piatra decorativă este generoasă în întrebuințări multiple și atunci când vine vorba despre designul interior, nu doar de cel exterior. Descoperă în continuare câteva modalități prin care o poți include în decorul casei tale:

 

 

 •  

  Accentuarea unui perete

 

Șistul, granitul sau travertinul sunt pietre naturale potrivite pentru a accentua un perete din locuința ta. Grație aspectului texturat, peretele va deveni elementul central de decor al oricărei încăperi. În plus, acesta este potrivit pentru a crea un aspect rustic autentic.

 

Dacă preferi o notă modernă, optează pentru pietre cu suprafața netedă, ce întregesc un design elegant. În ceea ce privește culorile, le poți alege în armonie cu restul încăperii sau poți merge pe o variantă mai îndrăzneață, care să contrasteze și să creeze un efect vizual spectaculos.

 

 

 • Decorarea șemineului

 

Șemineul este cel mai bine pus în valoare cu niște pietre decorative care să îl înconjoare, în diferite forme și dimensiuni, fie că optezi pentru un design simetric, fie pentru forme neregulate.

 

Combină pietrele decorative cu elemente decorative din lemn sau metal și creează un design spectaculos. 

 

 

 • Încadrarea tablourilor și a oglinzilor

 

Tablourile și oglinzile tale vor căpăta un nou aspect dacă sunt încadrate de pietre naturale. Ai nevoie de pietre decorative în dimensiunile, formele și culorile dorite, alături de adezivi speciali pentru acestea și un strop de creativitate.

 

După ce ai pregătit suprafața ramei, poți lipi pietrele în funcție de designul dorit și creezi unele dintre cele mai interesante obiecte de decor.

 

 

 • Confecționarea mobilierului

 

Atunci când îți dorești o piesă de mobilier originală, găsești sprijinul de care ai nevoie tot la pietrele decorative. Acestea pot fi utilizate pentru a realiza mese de cafea, blaturi de masă sau de bucătărie, lămpi sau plăci decorative pentru perete.

 

Dacă este dificilă construirea lor, le poți găsi într-un magazin de mobilă și decorațiuni interioare, într-o varietate de modele, perfecte pentru a completa designul interior al casei tale.

 

 

 • Utilizate ca obiect de decor

 

Pietrele decorative au un farmec aparte, motiv pentru care pot fi folosite ca obiecte de decor. Alege-le în forma și culoarea preferate pentru a decora boluri sau aranjează-le în bibliotecă, printre cărți, fotografii și alte ornamente.

 

Cu siguranță găsești un colț în propria locuință, care poate fi decorat cu ajutorul pietrelor decorative. Ele adaugă textură și culoare oriunde sunt amplasate, conferind o notă primitoare casei și grădinii tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant