Întreținerea spațiilor verzi: Lucrări recomandate în funcție de sezon

noiembrie 29, 2023by iza0

Ai reușit amenajarea unei grădini perfecte în exteriorul casei tale, dar după cum bine știi deja, misiunea ta nu se încheie aici. Pentru a-i menține frumusețea, orice zonă cu verdeață are nevoie de o îngrijire corespunzătoare, adaptată fiecărui sezon. Mai mult decât atât, activitățile de grădinărit pot reprezenta o modalitate relaxantă de a-ți petrece timpul și a te conecta cu natura.

 

În continuare îți prezentăm care sunt lucrările de întreținere spații verzi necesare, pentru a avea o grădină îngrijită, indiferent de anotimp.

 

 

Îngrijirea grădinii primăvara

 

Îngrijirea grădinii primăvara începe cu o curățenie generală, prin îndepărtarea resturilor uscate și a frunzelor căzute, în cazul în care acestea nu au fost curățate odată cu încheierea toamnei. În acest mod, permiți solului să respire și creezi condiții optime pentru dezvoltarea plantelor.

 

Urmează să te ocupi de aerarea solului, care are rolul de a favoriza schimbul de gaze dintre acesta și atmosferă. Astfel, această etapă este esențială, întrucât permite pătrunderea aerului, a apei și a microorganismelor benefice în sol, care ajung mai ușor la rădăcina ierbii.

 

Primăvara este sezonul ideal pentru aerare, deoarece în acest sezon plantele sunt în plin proces de creștere. Cel mai bine este să realizezi aerarea pe un sol proaspăt irigat sau umed. După aerare, se fertilizează solul, pentru a permite substanțelor nutritive să pătrundă mai ușor la rădăcina plantelor.

 

Irigarea corespunzătoare este nelipsită, fiind important să le oferi plantelor suficientă apă. Urmărește care sunt nevoile specifice ale fiecărei plantei și ajustează programul de irigare în funcție de acestea. Dacă uzi grădina în exces, vei avea probleme de drenaj și favorizezi creșterea dăunătorilor, în timp ce prea puțină apă împiedică dezvoltarea corespunzătoare a plantelor.

 

Tot în această perioadă, poți să ai în vedere diferite îmbunătățiri în amenajarea grădinii, fie că este vorba despre un loc de joacă, fie de o terasă sau de o zonă de grătar. Adaugă plantele preferate în grădină, ținând cont de perioada lor de înflorire, dar și de nevoile de îngrijire.

 

În cazul în care spațiul este limitat, nu exclude amenajarea unei grădini verticale, care îți permite să te bucuri de toate florile preferate. În plus, aceasta va arăta minunat, adăugând culoare oricărui exterior, dar și interior.

 

Cert este că vei găsi soluții perfecte pentru o grădină de vis, indiferent de dimensiunea spațiului.

 

 

Îngrijirea grădinii vara

 

Grădina ta este acum verde și plină de culoare. Îngrijirea ei continuă și pe durata verii, esențiale în această perioadă fiind irigarea și combaterea dăunătorilor. Temperaturile ridicate și lipsa ploii poate crește nevoia de udare. De aceea, poate fi inspirat să optezi pentru un sistem de irigare prin picurare, care furnizează apa direct la rădăcina plantelor și elimină risipa.

 

În ceea ce privește eliminarea dăunătorilor, ai grijă la semnele pe care le prezintă plantele. Identificarea precoce a eventualelor probleme te ajută să intervii rapid și să asiguri în continuare o dezvoltare armonioasă a acestora. În cazul în care plantele din grădina ta prezintă semne de boli, utilizează tratamente corespunzătoare, care combat eficient dăunătorii.

 

Unele plante vor avea frunze ofilite și părți uscate, pe care trebuie să le elimini cu regularitate, contribuind astfel la un aspect îngrijit al grădinii. Optează pentru un îngrășământ pentru flori, care va spori înflorirea lor pe toată durata verii.

 

Zilele însorite sunt perfecte pentru a aduce diferite îmbunătățiri în grădina ta, dacă nu ai făcut-o deja în lunile de primăvară. Cu totul inspirat este să îți amenajezi o rocărie grădină, care va aduce un strop din farmecul grădinilor japoneze. Pentru amenajarea acesteia ai nevoie de roci de dimensiuni diferite și plante care se dezvoltă bine în condiții stâncoase. Acestea vor crea un aspect spectaculos, devenind astfel atracția principală.

 

 

Îngrijirea grădinii toamna

 

Toamna este sezonul recoltelor. Prin urmare, dacă ai legume și fructe în grădină, acum este momentul să culegi roadele. Mai mult decât atât, este perioada propice pentru a pregăti pământul pentru etapa de hibernare.

 

Dincolo de recoltarea fructelor și a legumelor, trebuie să te ocupi de colectarea semințelor, pentru a le utiliza în sezonul următor. Părțile moarte ale plantelor se îndepărtează, iar frunzele uscate se colectează, putând fi transformate în compost. Acesta va servi drept o excelentă sursă de nutrienți pentru creșterea următoarei generații de plante.

 

Ai flori cu bulbi pe care ți le dorești în grădină? Atunci poți alege locurile potrivite pentru a planta bulbii. Dacă ai plante mai sensibile la frig în grădină, este inspirat să le adaugi în ghivece și să le aduci în interior, într-un loc ferit de îngheț.

 

Plantele care rămân în grădină pot fi protejate prin acoperirea rădăcinii, astfel încât să nu fie afectate de temperaturile negative. Unii arbuști rezistă foarte bine chiar și pe durata înghețului, reușind să își mențină frumusețea.

 

Optează pentru astfel de arbuști, dacă vrei ca grădina ta să fie în permanență în culori vii, în funcție de tipul lor.

 

 

Îngrijirea grădinii iarna

 

Iarna sunt mai puține lucrări de întreținere pe care le poți face. Date fiind temperaturile negative din acest sezon, asigură-te că verifici instalația de irigare, pentru a elimina apa și a evita înghețarea ei. Udarea poate fi necesară și iarna, dacă ai un gazon în creștere și vremea este încă blândă.

 

Cu toate acestea, udarea se realizează o dată la 2-3 zile, având grijă să o eviți, dacă există risc de îngheț peste noapte. Ai grijă, de asemenea, să ai o curte curată, lipsită de frunze moarte și plante uscate.

 

Prezența acestor plante pe suprafața gazonului, spre exemplu, poate duce la sufocarea lui și la apariția petelor maro sau uscate în primăvară. În plus, dacă nu ai aerat gazonul toamna, vei putea avea mușchi pe gazon, care trebuie îndepărtați.

 

În iernile cu ninsori, lasă grădina îmbrăcată în stratul de zăpadă, care are rol termoizolant și conferă protecție împotriva frigului și a gerului. Zăpada este benefică gazonului și întregii vegetații din grădină, care va fi înfloritoare în primăvară.

 

 

Amenajează un loc de depozitare pentru uneltele de grădinărit

 

În orice grădină se adună numeroase obiecte pentru realizarea lucrărilor de întreținere, care au nevoie de un loc de depozitare. Fie că alegi să îți construiești unul, fie că vei cumpăra o magazie deja construită, perfectă pentru depozitarea în exterior,  este important să aloci un loc pentru toate uneltele tale, care vor fi ferite de umiditate.

 

Acesta nu este recomandat doar pentru a-ți proteja uneltele de intemperii, cât și pentru a păstra ordinea în grădină. Cu siguranță nu îți dorești ca acestea să fie împrăștiate peste tot și să creeze un aspect neîngrijit.

 

 

Elementele decorative pentru fiecare sezon

 

Frumusețea unei grădini este desăvârșită de obiectele de decor, care pot fi adaptate fiecărui sezon. Primăvara și vara plantele pot fi cele mai inspirate elemente decorative, care însuflețesc orice spațiu exterior.

 

Alege flori de sezon, ce își mențin coloritul bogat pe toată durata primăverii și a verii. De asemenea, poți poți utiliza pietrele decorative pentru a amenaja alei, ce completează aspectul unei grădini.

 

Nu uita de iluminatul exterior, care creează o atmosferă relaxantă, ce îți prelungește șederea în grădină pe durata verii.

 

Toamna și iarna poți fi tentat sa te orientezi mai puțin către plante, însă poți în continuare să îți decorezi grădina într-un mod creativ. Alege obiecte decorative tematice, în funcție de anumite sărbători, precum Halloween sau sărbătorile de iarnă și conferă-i grădinii tale un farmec aparte.

 

Fiecare sezon este magic, iar grădina ta va capta farmecul acestuia, cât timp este îngrijită corespunzător. Îmbină îngrijirea adecvată cu amenajarea inspirată și ai la dispoziție un spațiu exterior perfect, indiferent de vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant