Integrarea aleilor în peisajul existent – materiale și stiluri de amenajări

iunie 29, 2023by iza0

Aspectul pe care îl are un spațiu exterior este influențat considerabil și de designul aleii. Variantele pe care le ai la dispoziție atunci când dorești să integrezi o alee într-un spațiu exterior sunt numeroase, însă este necesar ca integrarea unei alei în peisajul existent să se facă ținând cont de anumite aspecte și condiții de amenajare. Câteva informații esențiale care te vor ajuta în acest proces de amenajare vei regăsi în acest articol.

Ce materiale să alegi pentru integrarea aleii în funcție de decorul existent?

Poți alege dintre diverse materiale atunci când vine vorba de montare alei, însă pentru o integrare perfectă a aleii în peisajul existent este nevoie să se țină seama de anumite aspecte.

Materialele naturale, precum piatra naturală sau lemnul, sunt ideale pentru amenajarea unei alei într-un spațiu cu decor tradițional-rustic, într-un peisaj natural sau scandinav. Piatra naturală poate fi folosită pentru montarea unor alei durabile, cu aspect elegant, fiind potrivită pentru integrarea în peisaje naturale sau rustice.

Pentru un decor modern, poți alege betonul sau pavajul, acesta din urmă fiind disponibil într-o varietate de forme, dimensiuni sau culori. Acestea redau minimalismul și simplitatea specifice unei amenajări în stil modern.

Dacă spațiul exterior este amenajat într-un stil japonez, poți opta pentru o alee realizată din piatră de râu sau din pavele în nuanțe neutre. Nu uita să completezi decorul cu plantele specifice, iar în acest sens poți alege arbuști pitici, bambus sau iasomie.

Stiluri de amenajări ale aleilor

Un stil clasic, unul modern sau unul rustic? Mediteraneean sau japonez? Care dintre aceste stiluri de amenajare a unei alei într-un spațiu exterior te atrage?

Stilul clasic, numit și stil tradițional, este unul bazat pe linii și forme simetrice. În acest stil, aleile sunt realizate din piatră naturală, din pavele sau din beton amprentat, iar culorile preferate sunt mari sau gri.

Pentru un stil modern, va trebui să optezi pentru beton sau pentru pavele în forme geometrice diverse. De regulă, se folosesc culori vii, contrastante, de la combinațiile de culori îndrăznețe la combinația clasică, dar extrem de elegantă, alb-negru.

Dacă dorești o alee în stil rustic, alege piatra naturală sau pietrișul ori pavelele în culori naturale. Importante sunt, de asemenea, elementele de decor pe care le vei adăuga, iar pentru promovarea acestui stil sunt preferate plantele perene sau ghivecele cu flori.

Piatra naturală în nuanțe calde va fi ideală pentru amenajarea unei alei în stil mediteraneean, iar piatra de râu, piatra tăiată sau pavelele în nuanțe neutre vor fi potrivite, de asemenea, pentru amenajarea unei alei în stil japonez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant