Idei pentru amenajarea unei grădini mici

aprilie 20, 2023by admin

Când vorbim despre amenajările de grădini mici, în online și în revistele de specialitate găsim nenumărate surse de inspirație și idei de amenajare a grădinii, însă prea puține oferă detalii, astfel încât să îți formezi o idee clară despre cum vrei să arate grădina ta. Când vine vorba despre detalii, lucrurile se complică mult mai mult.

Noi suntem aici să îți oferim un ghid complet despre ce înseamnă amenajarea unei grădini și cum poți face acest lucru singur.

Cum se face amenajarea unei grădini mici

Dacă ai o grădină de mici dimensiuni și dorești să o amenajezi într-una mică sți cochetă, continuă să citești.

Planul orizontal al grădinii

Indiferent că ne dorim o grădină elegant-luxuriantă sau una minimalistă și aerisită, când vorbim despre amenajări grădini și curți, ne referim la două planuri principale:
– Primul este cel orizontal, plat, ca și cum grădina ar fi văzută de sus;
– Al doilea este tridimensional, în care te poți imagina parcurgând grădina la 1,5 m de sol.

Planul tridimensional

În amenajarea unei grădini de mici dimensiuni, planul orizontal este cel descoperit la un prim contact cu grădina și reprezintă imaginea de ansamblu, în care detaliile contează mai puțin. În plan vertical, detaliile devin mai importante și joacă rolul de elemente structurante. De ce 1,5 m de la sol? Pentru că de acolo înțelegem cel mai bine o grădină, de pe scaun, relaxați, pregătiți să ne lăsăm copleșiți de spiritul și armonia acelui loc.

Idei de amenajare grădină mică

Când vorbim despre amenajarea unei grădini, inevitabil vom ajunge și la capitolul de armonie a unei grădini. Indiferent ce fel de ambianță îți dorești în noua ta grădină este necesar sa iei in calcul anumite elemente.

Armonia ca noțiune de bază

Așa cum spuneam anterior, armonia este noțiunea de bază care trebuie respectată când discutam de amenajarea unei grădini mici. Abordăm pentru început planul orizontal.

O alee din piatră naturală (realizata din plăci, piatră cubică sau din pași japonezi) nu ar trebui să taie pe jumătate grădină, pentru că altfel va rezulta o structură simetrică, iar simetria este în general de evitat.

Aleea în amenajarea grădinii

Că să nu ne facem griji în privința acestei simetrii, putem crea o alee sinuoasă, cu una sau doua curbe. Aleea poate să fie și dreaptă, cu o lățime constantă (deci arătand ca o linie),și atunci inducem o senzație geometrică mai profundă spațiului (minimalism, hi-tech). Dacă preferăm o ambianță luxuriantă, rustică, lățimea aleii poate varia ușor din loc în loc. În acest caz aleea se construiește adesea cu ajutorul pietrelor poligonale care pot avea sau nu rosturi între ele.

Sună un consultant