Frumusețea unei grădini rustice este de neegalat, întrucât aceasta îndeamnă la conexiune cu natura, pe care o celebrează în forma ei pură, cu ajutorul elementelor rurale, așezate armonios printre copaci și plante decorative.
Grație farmecului ei unic, acest tip de grădină este întâlnit frecvent, chiar și în orașele aglomerate, fiind un refugiu de relaxare, care amintește de calmitatea vremurilor apuse și parcă face ca timpul să stea în loc.
Te invităm să descoperi în continuare prin ce se remarcă o grădină rustică și care sunt elementele care o pun cel mai bine în valoare.
Particularitățile stilului rustic
Grădinile rustice farmecă prin simplitate, armonie și autenticitate. Piatra naturală, lemnul, fierul forjat sau obiectele artizanale se îmbină armonios, pentru a reda frumusețea mediului rural și a evoca amintiri ce surprind căldura satului românesc.
Elementele naturale incluse într-o grădină rustică nu trebuie dispuse simetric, întrucât simetria rigidă nu este un obiectiv pentru un astfel de spațiu.
Ce materiale să alegi?
Fie că ai copilărit la țară, fie că ai petrecut un sejur memorabil în mediul rural, ai remarcat măcar o dată frumusețea decorului rustic. Căldura cu care sunt amenajate aceste spații supraviețuiește trecerii timpului, iar utilizarea materialelor naturale este cea care face această magie posibilă.
Ca atare, atunci când vrei să amenajezi o grădină ca la țară, este obligatoriu să optezi pentru lemn sau piatră. Lemnul poate fi utilizat pentru a construi mobilierul, căsuțele pentru depozitarea uneltelor, băncile, mesele sau balansoare. Acestea redau aerul de poveste al satelor, dar surprind și prin funcționalitatea lor.
Îți dorești amenajări grădini cu piatră? Ele pot evidenția într-o manieră autentică designul rustic, fie că folosești piatra pentru pavaje, ziduri sau zona de servit masa. De asemenea, pietrele îți sunt de ajutor pentru a crea alei pietonale. Aspectul lor texturat și variat este indispensabil decorului pe care vrei să îl obții.
Include fierul forjat la porți, balustrade sau suporturile pentru plante, dar și cărămidă, dacă vrei să impresionezi printr-un zid decorativ. Cu siguranță, acesta poate deveni atracția centrală a grădinii tale. Optează pentru cărămidă roșie, pentru a respecta paleta de culori rustică și a adăuga și mai multă profunzime decorului tău.
Aleile pietonale
Aleile sunt necesare în orice grădină, nu doar pentru funcționalitate, ci și pentru rolul lor estetic. În cazul unei grădini rustice, vei avea nevoie de alei pietonale din piatră, care sunt durabile și se potrivesc designului pe care vrei să îl creezi. Asigură-te, totodată, că le aranjezi într-o manieră creativă, pentru a urma forma naturală a spațiului tău.
Este dificil pentru tine să alegi și să montezi singur pietrele pentru alei? Atunci alege montaj pavaj curte și uită de grija acestora, concentrându-te pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine – selectarea celorlalte elemente decorative de care curtea ta are nevoie.
Un alt material potrivit pentru realizarea aleilor este lemnul, deoarece acesta inspiră căldură și intensifică aerul rustic pe care îl dorești. El poate fi folosit pentru a defini aleile, dar și pentru terase, fiind ușor de integrat în natură atât vopsit, cât și în starea lui naturală.
Plante potrivite pentru un decor rustic în grădina ta
Plantele autohtone întregesc atmosfera autentică a unei grădini rustice. O alegere inspirată sunt cele sălbatice, precum brândușele, margaretele sau clopoțeii (Campanula portenschlagiana), ce pot fi plantate în grupuri, pentru a crea pete de culoare.
Plantează lavandă pe marginile aleilor și flori cățărătoare, pentru a acoperi pergolele, foișoarele sau zidurile. Vița de vie sau trandafirii cățărători se încadrează perfect într-un decor rustic, acestea adăugând textură în amenajarea ta.
Într-o grădină rustică, miresmele trebuie să fie pe măsură, iar cu ajutorul plantelor aromatice, fiecare plimbare în colțul tău verde va fi un prilej pentru a-ți aminti de copilărie.
Crește mentă, cimbru sau rozmarin și bucură-te în fiecare dimineață de aroma lor, fiind perfecte pentru a le adăuga proaspete în rețele tale culinare preferate.
În cazul în care spațiul îți permite și iubești grădinăritul, poți să plantezi legume. Îngrijirea roșiilor, a castraveților sau a dovleceilor va fi o activitate distractivă și relaxantă, deopotrivă, ce îți va ocupa timpul la finalul zilei.
Mobilierul și elementele rustice de decor
Tot ce mai trebuie să faci acum este să te hotărăști asupra mobilierului pe care îl vei utiliza, care trebuie să contribuie și el la atmosfera autentică a grădinii. Din fericire, există numeroase obiecte rustice pe care le poți include, precum mesele și scaunele din lemn vechi sau reciclat.
Îți dorești un punct de atracție central, care să nu rămână neobservat? Atunci îți recomandăm o fântână din piatră, care poate avea un aspect natural. Amenajează o rocărie și conferă și mai multă originalitate spațiului tău.
La acestea poți adăuga decorațiuni rustice, precum potcoavele, roabele vechi sau căruțele. O căruță cu flori capătă toată atenția și înveselește orice grădină.
Bineînțeles, nu pot lipsi băncile din lemn, pe care le poți poziționa în diferite colțuri ale grădinii, astfel încât să te bucuri de locuri de relaxare. În ceea ce privește lumina, lămpile cu abajururi din țesătură sau sticlă colorată te invită la relaxare în serile pe care le vei petrecere în aer liber.
Ai multe obiecte pe care vrei să le depozitezi în grădină? Poți urma exemplul bunicilor noștri și le poți găsi loc în cufere și în cutii de depozitare, care vor arăta excelent, fiind practice și estetice, deopotrivă.
Mai ai nevoie de câteva ghivece rustice din lut sau ceramică, perfecte pentru florile sălbatice sau ierburile aromatice și acum decorarea grădinii tale este completă.
Include zone tematice
Este imposibil să te hotărăști asupra unei grădinii de ierburi aromatice, de legume sau cu flori sălbatice? Dacă ai suficient spațiu la dispoziție, nici nu este nevoie, deoarece le poți include pe toate, creând câte o zonă specială pentru fiecare dintre acestea.
Prin urmare, alege colțul perfect pentru creșterea florilor sălbatice, ce înfrumusețează cel mai bine o grădină rustică.
Amenajează-ți un colț pentru florile perene pe care le iubești, fie că sunt trandafiri, crini și lavandă, și unul pentru lalele, dacă vrei ca toamna să creezi un contrast frumos cu paleta de culori rustice.
În cazul în care nu dispui de suficient spațiu, atunci poți crește plantele dorite în ghivece, aranjate în diferite moduri, pentru a încânta privirea. Ghivecele din lut pot adăposti flori, ierburi aromatice sau legume, astfel încât să găsești un colț pentru fiecare dintre acestea.
Răcoare și calm cu o fântână
Grădinii tale rustice nu îi poate lipsi un element cu apă, fie că este o fântână, un iaz sau o cascadă. Alege o fântână din piatră naturală sau din lemn și nu vei regreta, deoarece va fi imposibil să nu te îndrăgostești de sunetul apei curgând. Poți, de asemenea, să îți creezi un mic iaz, în care să adăpostești diferite specii de pești.
Nu în ultimul rând, te poți lăsa cucerit în fiecare zi de frumusețea unei cascade sau chiar de o roată de apă, care va fi un element inedit în orice grădină și va desăvârși decorul tău. Bineînțeles, este important să te asiguri că elementele pe care tu le alegi pentru grădina ta se potrivesc unele cu celelalte, astfel încât să îți creezi un spațiu armonios și relaxant.
Nu știi care sunt materialele potrivite și decorațiunile inspirate pentru a crea propria grădină rustică? În sprijinul tău pot veni arhitecții peisagiști, care vor ști cel mai bine cum să îmbine elementele potrivite, astfel încât să creeze un spațiu armonios, ce va întruni atât standardele tale de utilitate, cât și pe cele estetice.
Rezultatul va fi unul spectaculos, prin redarea esenței designului rustic, în perfectă comuniune cu natura.