Amenajări grădini cu piatră: Ghid pentru crearea unui spațiu exterior perfect

octombrie 31, 2023by iza0

Multe dintre persoanele interesate de amenajarea spațiului exterior se îndreaptă către grădinile cu piatră decorativă. Acestea se remarcă atât prin plusul de eleganță oferit, dar și prin funcționalitate, întrucât adaugă structură, durabilitate și textură oricărei grădini.

 

Piatra este un material atemporal, care se evidențiază prin aspectul ei natural, motiv pentru care atunci când este adăugată în grădină, completează decorul rustic, fiind o alegere excelentă pentru rocării impresionante, alei pitorești sau ziduri de sprijin.

 

Dacă ești interesat de amenajări grădini cu piatră, citește în continuare toate informațiile de care ai nevoie pentru o amenajare de excepție.

 

 

Tipuri de pietre decorative ce pot fi utilizate în grădină

 

Pietrele decorative nu sunt doar durabile, dar și versatile, motiv pentru care este imposibil să nu găsești designul perfect pentru grădina de vis. Iată care sunt câteva dintre tipurile de pietre ce pot fi utilizate la amenajarea grădinii:

 

  • Pietre din marmură naturală

 

Marmura este apreciată pentru eleganță și versatilitate, fiind disponibilă într-o varietate de culori și finisaje, cu margini netede sau rotunjite. Acestea pot utilizate pentru a crea alei frumoase sau zone de relaxare în grădini. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru marmură, dacă vrei să conferi o notă elegantă grădinii tale.

 

  •  Ardezia

 

Fiind o piatră plată și subțire, ardezia este perfectă pentru a amenaja alei sau terase. Aceasta impresionează printr-un aspect modern, având nuanțe de gri sau de negru, perfecte pentru a crea un aspect modern în propria grădină.

 

  • Roca vulcanică decorativă

 

Dacă vrei o rocărie sau o grădină rustică, atunci roca vulcanică decorativă este o alegere inspirată. Aceasta este rezistentă la intemperii, astfel încât nu necesită o întreținere specială. Utilizeaz-o pentru a crea ziduri, poteci sau alte elemente de decor.

 

  •  Piatra de cuarț

 

Cuarțul este o piatră naturală perfectă pentru pavaje și terase. Ea se găsește într-o varietate de culori, precum nuanțe de bej, gri sau verde. Dacă vrei o amenajare deosebită și cu personalitate, atunci acest tip de piatră este potrivit.

 

  • Calcarul concasat

 

Fie îți dorești crearea unui strat de drenaj, fie definirea aleilor, calcarul concasat este perfect pentru tine. Acesta este o piatră de dimensiuni mici, cu o textură granulată și o culoare deschisă. Ca atare, cuarțul va adăuga lumină în orice grădină.

 

  •   Piatra de râu

 

Ideale pentru alei, rocării sau pur și simplu pentru a accentua un aspect natural în spațiul exterior, aceasta se îmbină armonios cu vegetația. Ea are dimensiuni variate, putând fi inclusă într-o varietate de stiluri de amenajare.

 

 

Idei de utilizare a pietrelor în grădină

 

Pietrele pot fi folosite într-o varietate de moduri pentru a amenaja grădina de vis. Iată câteva dintre acestea:

 

  •  Amenajarea unei rocării

 

Utilizarea pietrelor și a plantelor creează rocării de poveste, care adaugă adâncime și frumusețe grădinii. Trebuie să alegi locul pentru amenajarea lor, iar apoi să sapi un șanț cu o adâncime ce poate varia între 20 și 40 de centimetri.

 

Urmează plasarea rocilor, fiind de preferat să optezi pentru cele de dimensiuni diferite, care creează o estetică distinctivă. Spațiile dintre pietre se umplu cu plantele pe care vrei să le crești, având grijă să adaugi o combinație de nisip și pietriș, întrucât acesta va asigura drenajul adecvat.

 

În ceea ce privește plantele, alege-le pe cele suculente, ierburile alpine și florile care cresc printre stânci.

 

  • Alei și pavaje

 

Aleile și pavajele sunt necesare în fiecare curte, iar pietrele naturale pot fi îmbinate creativ, pentru realizarea lor. Ele pot fi utilizate pentru a crea un model simplu al aleilor, dar și pentru unele mai complexe, cu un rol decorativ unic.

 

În ceea ce privește tipul de piatră, ai la dispoziție o gamă variată de alegere, precum piatra de râu, ardezia sau granitul. Aleile se amenajează ușor, prin săparea unui șanț, care trebuie să permită așezarea unui strat de nisip și a pietrișului de nivelare.

 

Astfel, se așază stratul de nisip, care are rolul de a preveni alunecarea pietrelor. Continuă cu așezarea pietrelor după modelul dorit, având grijă ca acestea să fie poziționate la aceeași înălțime. Se lasă spații mici între pietre, pentru a permite drenajul apei.

 

Pietrele se fixează cu nisip între rosturi, care ajută și la prevenirea creșterii buruienilor. Compactarea este importantă, întrucât aceasta va asigura o fixare și mai bună. Așteaptă ca nisipul să se compacteze natural. Poți înconjura aleile cu borduri, ce pot fi realizate din piatră sau din alte materiale.

 

Mai ai nevoie de o montare rulou gazon și obții un spațiu verde echilibrat, ce îți va evidenția și mai mult proprietatea. Rulourile pentru gazon sunt o soluție rapidă pentru o peluză perfectă și nu pot fi excluse dintr-o amenajare spectaculoasă a curților și a grădinilor. 

 

  •  Cascade și fântâni din pietre

 

Îți dorești construirea unei atracții principale în grădina ta? Atunci poți acorda o șansă unei fântâni sau unei cascade. Acestea transformă orice spațiu exterior în locul ideal de relaxare. Alege poziționarea potrivită, având grijă să beneficieze de vizibilitate maximă.

 

Stabilește dimensiunea și forma cascadei sau a fântânii și planifică traseul apei. Acum trebuie să alegi pietrele potrivite proiectului tău, fiind recomandat să optezi pentru cele plate, perfecte pentru a crea trepte pentru apă.

 

Urmează să sapi o groapă corespunzătoare pentru un bazin de apă și să așezi pietrele. Se plasează un strat de pietriș sau nisip în bazin, pentru a contribui la drenarea apei și pentru a nivela pietrele. Continuă cu așezarea pietrelor, astfel încât să obții forma dorită de cascadă sau de fântână.

 

Mai este necesară folosirea unei pompe și adăugarea elementelor decorative preferate. Cascada îți va înfrumuseța grădina într-o manieră unică, cucerindu-te în fiecare zi cu efectul calmant al apei.

 

  • Construirea unor scări din pietre

 

Scările din pietre sunt perfecte pentru a adăuga funcționalitate și estetică grădinii tale. Pentru o urcare și o coborâre ușoară, îți recomandăm ca înălțimea treptelor să nu depășească 15-20 de centimetri, iar lățimea lor să fie de cel puțin 30-40 de centimetri.

 

Alege pietre mari, cu o suprafață plată, pentru a preveni alunecarea. La fel ca și în cazul celorlalte proiecte, se marchează traseul scărilor și se sapă un șanț, care trebuie să corespundă cu înălțimea pietrelor.

 

Se adaugă un strat de pietriș sau de nisip în șanț, se compactează bine și se așază prima piatră, cea de la baza treptelor. Asigură-te că toate pietrele sunt bine ancorată și stabile, iar în jurul lor plantează flori, ce le va încadra frumos.

 

 

Întreținerea și curățarea pietrei

 

Pietrele se numără printre cele mai durabile materiale, fiind astfel perfecte pentru utilizarea externă. Cu toate acestea, îți recomandăm să acorzi atenție întreținerii acestora, prin curățarea lor cu regularitate.

 

Utilizează o perie moale sau o mătură, pentru a îndepărta frunzele și murdăria care se depune pe suprafața lor. Buruienile își găsesc loc să crească între pietre, dar ele pot fi îndepărtate periodic. În unele cazuri, poate fi necesară utilizarea unui detergent cu care să îndepărtezi murdăria, însă îți recomandăm să alegi unul cu o compoziție blândă, pentru a preveni produsele chimice agresive, ce pot deteriora piatra.

 

Pentru un plus de protecție al amenajărilor din piatră din grădina ta, alege un produs de etanșare, care va crea o barieră protectoare, ce va ține petele la distanță. Acesta contribuie, totodată, la prelungirea duratei lor de viață, întrucât le va menține frumusețea vreme îndelungată.

 

Pietrele sunt utilizate pentru amenajarea spațiilor exterioare din cele mai vechi timpuri, impresionând atât prin versatilitatea cu care se pot crea designuri spectaculoase, cât și cu durabilitatea lor ridicată. De aceea, le poți găsi cu ușurință o utilizare pentru grădina ta, astfel încât să o transformi în spațiul ideal de relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant