Folosirea pietrelor decorative în grădină: Amenajarea unei rocării în 4 pași

octombrie 12, 2023by iza0

Atunci când te simți neinspirat în amenajarea grădinii, te poți orienta către natură, care îți oferă cu generozitate nenumărate idei și resurse pentru a crea spațiul verde perfect. Este suficient să arunci o privire la dansul armonios al naturii din peisajele montane, acolo unde piatra și plantele se îmbină cu măiestrie, pentru a forma adevărate opere de artă.

 

Nimic nu te poate opri să te bucuri de un astfel de peisaj chiar în propria grădină. Ai nevoie de pietre decorative, creativitate și plantele preferate. Descoperă în continuare cum poți utiliza aceste ingrediente în patru pași simpli de urmat, pentru a amenaja de unul singur o rocărie spectaculoasă.

 

 

 

1. Realizează o fundație

 

Începe amenajarea unei rocării de la fundație, care are un important rol de susținere. Adâncimea acesteia variază în funcție de dimensiunea și greutatea pietrelor utilizate, dar și de tipul de sol din grădina  ta. Ea poate fi cuprinsă între 20-40 centimetri.

 

Prin urmare, dacă folosești pietre mari și grele, vei avea nevoie de o fundație mai adâncă, pentru a le susține. Aceasta este necesară și în cazul solului argilos. În plus, trebuie să compactezi adecvat solul de sub fundație înainte de a construi rocăria, pentru a asigura o bază solidă a acesteia și a evita tasarea lui ulterioară, sub greutatea pietrelor.

 

 

2. Ocupă-te de sistemul de drenaj

 

Rocăria ta are nevoie de un sistem de drenaj, pentru a preveni acumularea apei și distrugerea structurii. Folosește un material de drenaj, precum pietriș, în partea de jos a fundației, întrucât acesta va permite apei să se scurgă.

 

După ce ai așezat un strat uniform de drenaj, adaugă pământul, care se realizează în straturi, asigurându-te că fiecare dintre acestea este tasat corespunzător, pentru a împiedica formarea de goluri. Acum mai trebuie să uzi pământul, pentru o mai bună stabilitate și compactare.

 

 

 

3. Amplasează pietrele

 

Una dintre cele mai interesante etape din amenajări spații verzi este cea de design, când începi așezarea elementelor decorative, pentru a obține aspectul armonios pe care îl dorești. În cazul rocăriilor, trebuie să alegi dimensiunea potrivită a pietrelor, având grijă să le așezi într-un mod cât mai natural.

 

Așadar, îți recomandăm să eviți simetria în aranjarea pietrelor, pentru a obține un aspect cât mai autentic. Creează niveluri și textură prin amplasarea pietrelor pe înălțimi diferite.

 

 

 

4. Stabilește zone pentru plante și arbuști decorativi

 

O rocărie fără plante este lipsită de farmec. De aceea, trebuie să umpli spațiile dintre pietre cu pământ, distribuindu-l uniform. Urmează să plantezi florile și arbuștii doriți, pentru a completa frumusețea rocăriei tale.

 

Alege plante precum Lâna caprelor (Cerastium tomentosum), Săpunărița (Saponaria ocymoides), Brumăreaua (Phloxul pitic), Lilicel (Iberis sempervirens), Gușa porumbelului sau petuniile, care te încântă cu coloritul lor bogat, ce va înveseli grădina.

 

Dacă alegi arbuștii, îți recomandăm să optezi pentru conifere cu o creștere lentă, cele mai potrivite fiind speciile care se pot tunde, precum tuia, ienupărul sau anumite tipuri de molid. De preferat sunt plantele cu înălțimi mici, care nu depășesc 1 metru, iar dacă îți dorești arbuști mai înalți, este bine să fie amplasați strategic, pentru a nu afecta creșterea celorlalte plante.

 

Ai nevoie de ajutor în construirea rocăriei? Atunci nu ezita să ne contactezi. La Peisagistica Shri Garden găsim de fiecare dată echilibrul între frumusețea naturii și dorințele clienților noștri, pentru a crea adevărate oaze de relaxare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant