Cum se montează corect rulourile de gazon

mai 29, 2023by iza0

Rulourile de gazon sunt o soluţie rapidă şi eficientă pentru a avea o peluză verde şi frumoasă în curtea sau grădina dumneavoastră. Cu toate acestea, pentru a obţine un rezultat satisfăcător, este necesar să respectaţi câteva reguli şi paşi în procesul de montare a rulourilor de gazon. În acest articol, vă vom prezenta cum să pregătiţi solul înainte de montarea rulourilor de gazon, cum să alegeţi tipul potrivit de rulou de gazon, cum să măsuraţi şi să pregătiţi suprafaţa, ce tehnici şi sfaturi să urmaţi pentru montare, cum să întreţineţi ruloul de gazon după montare şi ce probleme comune şi soluţii puteţi întâlni în montarea rulourilor de gazon. De asemenea, vă vom oferi câteva sfaturi pentru o montare de succes.

 

Cum să pregătiţi solul înainte de montarea rulourilor de gazon

Primul pas în montarea rulourilor de gazon este pregătirea solului. Acesta trebuie să fie curat, nivelat şi fertilizat corespunzător. Pentru a curăţa solul, trebuie să îndepărtaţi orice buruieni, pietre, resturi vegetale sau alte obstacole care ar putea împiedica aşezarea corectă a ruloului de gazon. Puteţi folosi o greblă sau un motocultor pentru a afâna şi a netezi solul.

Pentru a nivela solul, puteţi folosi o rolă sau o placă vibratoare pentru a compacta şi a elimina denivelările. Pentru a fertiliza solul, puteţi aplica un îngrăşământ organic sau chimic, în funcţie de tipul şi starea solului. Îngrăşământul trebuie să fie distribuit uniform pe suprafaţa solului şi încorporat uşor cu o greblă sau un motocultor. Fertilizarea solului este importantă pentru a asigura nutrienţii necesari dezvoltării ruloului de gazon.

 

Alegerea tipului potrivit de rulou de gazon

După ce aţi pregătit solul, următorul pas este alegerea tipului potrivit de rulou de gazon. Există mai multe tipuri de rulouri de gazon pe piaţă, care se diferenţiază prin specia sau amestecul de ierburi folosite, rezistenţa la secetă sau la trafic, aspectul estetic sau preţul. Pentru a alege tipul potrivit de rulou de gazon, trebuie să ţineţi cont de mai mulţi factori, cum ar fi:

Clima zonei în care locuiţi: unele sunt mai potrivite pentru zonele cu climat temperat, altele pentru zonele cu climat cald său rece.

Expunerea la soare sau la umbră: unele preferă zonele însorite, altele zonele umbrite sau semi-umbrite.
Tipul şi starea solului: unele se adaptează mai bine la solurile argiloase, altele la solurile nisipoase sau la cele cu pH acid sau alcalin.

Utilizarea peluzei: unele sunt mai rezistente la trafic intens (copii, animale), altele sunt mai sensibile şi necesită o îngrijire mai atentă.

Aspectul estetic dorit: unele au o culoare mai verde sau mai deschisă, altele au o textură mai fină sau mai aspră.

 

Măsurarea şi pregătirea suprafeţei

Înainte de a comanda rulourile de gazon, trebuie să măsuraţi cu atenţie suprafaţa pe care le veţi monta. Astfel, veţi putea calcula câte rulouri aveţi nevoie şi veţi evita risipa sau lipsă de material. Pentru a măsura suprafaţa, puteţi folosi o ruletă sau un metru pliant şi puteţi nota dimensiunile în metri pătraţi. Dacă suprafaţa este regulată (dreptunghiulară sau pătrată), puteţi înmulţi lungimea cu lăţimea pentru a obţine aria. Dacă suprafaţa este neregulată (rotundă, ovală sau cu colţuri), puteţi împărţi suprafaţa în mai multe zone mai simple şi să adunaţi ariile acestora.

Este recomandat să adaugaţi un procentaj de 5-10% la suprafaţa calculată pentru a acoperi eventualele pierderi sau ajustări.

 

Tehnici şi sfaturi pentru montare

Rulourile de gazon se desfășoară pe suprafața pregătită, îmbinându-se una cu cealaltă fără a lăsa spații libere sau a le suprapune. Marginile se presează ușor una în alta pentru o îmbinare perfectă. Pentru a evita formarea rosturilor sau denivelărilor, se recomandă să începeţi montarea dintr-un colț al suprafeței și să continuaţi pe linii drepte, alternând direcția rulourilor.

Urmează tăvălugirea și irigarea gazonului. După ce aţi terminat de montat toate rulourile de gazon, trebuie să le tăvălugiţi cu o rolă de grădină sau cu plăci de rulare, pentru a le fixa bine pe sol și a elimina eventualele goluri de aer. Apoi, trebuie să fie irigat abundent gazonul, astfel încât apa să pătrundă până la baza rulourilor. Irigarea se repetă zilnic timp de 2-3 săptămâni, până când gazonul se înrădăcinează complet.

 

Întreţinerea după montarea rulourilor de gazon

Pentru ca gazonul să se dezvolte frumos și sănătos după montare, este necesar să îl întreţineţi corespunzător. Iată câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont în întreţinerea gazonului:

Nu se va călca pe gazon în primele 2-3 săptămâni după montare, pentru a nu-l deteriora sau compacta.

Se va tunde gazonul atunci când ajunge la o înălțime de 8-10 cm, folosind o mașină de tuns bine ascuțită și reglată la o turație medie.

Gazonul trebuie fertilizat la fiecare 4-6 săptămâni cu un îngrășământ special pentru gazon, care să conțină azot, fosfor, potasiu și alte elemente benefice.

Gazonul trebuie scarificat și aerat primăvara și toamna, pentru a îndepărta mușchiul și resturile vegetale care se acumulează la suprafața solului și pentru a îmbunătăți circulația aerului și a apei în sol.
Trebuie combătute buruienile, bolile și dăunătorii care pot afecta aspectul și sănătatea gazonului.

 

Probleme comune şi soluţii în montarea rulourilor de gazon

Uneori, chiar dacă urmaţi toți pașii corect, pot apărea anumite probleme în montarea sau întreținerea rulourilor de gazon. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme și cum le poți rezolva:

Lipsa de aderenţă a rulourilor de gazon la sol. Acest lucru se poate întâmpla dacă solul nu este pregătit corespunzător înainte de montare, dacă rulourile nu sunt presate bine sau dacă se udă prea mult sau prea puţin. Pentru a evita această problemă, este important să alegeţi un tip de gazon potrivit pentru tipul de sol din grădina, să nivelaţi şi să fertilizaţi solul înainte de montare, să presaţi rulourile cu o rolă sau cu picioarele şi să le udaţi moderat după montare.

Apariţia buruienilor în rulourile de gazon. Acest lucru se poate datora calităţii slabe a rulourilor, care conţin seminţe de buruieni, sau infestării solului cu buruieni înainte sau după montare. Pentru a preveni această problemă, este recomandat să cumpăraţi rulouri de gazon de la furnizori de încredere, care garantează calitatea şi puritatea lor, să eliminaţi buruienile din sol înainte de montare şi să aplicaţi un tratament ierbicid după montare.

Decolorarea sau uscarea rulourilor de gazon. Aceasta poate fi cauzată de factori climatici, cum ar fi temperaturile extreme, secetă sau îngheţul, sau de boli sau dăunători care atacă gazonul. Pentru a remedia această problemă, este necesar să adaptaţi udarea şi tunderea gazonului în funcţie de condiţiile meteorologice, să folosiţi un fertilizant adecvat pentru a întări rizomii gazonului şi să aplicaţi un tratament fungicid sau insecticid dacă observaţi semne de infecţie sau infestare.

 

Sfaturi pentru o montare de succes

Rulourile de gazon sunt o soluţie practică şi rapidă pentru a avea o peluză frumoasă şi sănătoasă. Iată câteva sfaturi care vor fi de folos:
• Rulourile de gazon trebuie montate cât mai repede după ce au fost livrate, de preferinţă în aceeaşi zi.
• Rulourile de gazon trebuie montate pe un teren bine nivelat, fără denivelări, gropi sau buruieni.
• Rulourile de gazon trebuie montate în mod corect, fără spaţii libere sau suprapuneri între ele.
• Rulourile de gazon trebuie udate abundent după montare, pentru a favoriza prinderea rădăcinilor în sol. Apoi, puteţi reduce frecvenţa udării în funcţie de condiţiile climatice.

În concluzie, montarea corectă a rulourilor de gazon este un proces simplu și eficient, care necesită doar câteva instrumente și materiale. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să respectați pașii și să alegeți un gazon de calitate, adaptat condițiilor climatice și solului din zona dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant