Configurarea sistemelor de iluminat pentru a se potrivi cu amenajarea existentă

iunie 29, 2023by iza0

O abordare holistică a amenajării exterioare este esențială încă de la început. Dacă ai pus deja la punct toate aspectele legate de amenajarea grădinii, dar odată cu lăsarea serii totul se cufundă în întuneric, este momentul să pui pe listă și ultimul dintre aspectele importante: sistemul de iluminat. Ce alegeri vei face în funcție de amenajarea existentă și ce trebuie să ai în vedere pentru a crea o amenajare cu stil vei afla din acest articol.

Trei aspecte importante de luat în calcul

În momentul în care dorești să pui la punct sistemele de iluminat ale unui spațiu exterior, este bine să ai în vedere trei aspecte esențiale: securitatea, eficiența energetică și calitatea. Despre estetică nu discutăm încă.

Pentru o alegere sigură, trebuie să ai în vedere că este necesară o montare sisteme de iluminat cu un IP ridicat, astfel încât acesta să reziste la factorii externi și mai ales la umiditate. În afară de acest aspect, nu uita de eficiența energetică – caută sisteme de iluminat cu încărcare solară pentru ca facturile de energie să nu fie ridicate. Totodată, este recomandat să ai în vedere calitatea, pentru că nu vei dori să schimbi sistemul de iluminat în fiecare sezon.

Al patrulea aspect – ultimul, dar nu cel din urmă

Poate fi considerat, de fapt, unul dintre cele mai importante aspecte: acela care ține de estetica amenajării. În funcție de stilul existent, va trebui să optezi pentru anumite sisteme de iluminat.

Pentru o grădină tradițională, ideale sunt lămpile de stradă cu design clasic, respectiv cele de perete care au un aspect vintage. Pentru o grădină amenajată în stil contemporan, optează pentru iluminatul integrat în structurile arhitecturale, respectiv pentru lămpile suspendate care au un design minimalist. Dacă atmosfera din grădina ta este una în stil japonez, optează pentru elemente de iluminat subtil și delicat și pune accent pe elementele cheie din grădina ta: pe poduri, rocării, cascade ș.a.

Ce sisteme de iluminat poți avea în vedere

Pentru a completa amenajarea existentă, poți avea în vedere sistemele de iluminat ambiental – lămpile suspendate sau cele de podea, sistemele de iluminat pe alei – lămpi create special în acest scop sau lămpile încastrate în sol sau sistemele de iluminat în jurul elementelor de mobilier, așa cum sunt lămpile de masă sau cele suspendate – ideale pentru zona de dineu sau pentru zona de relaxare din spațiul exterior amenajat.

Important este să te asiguri că alegi corpuri de iluminat care prezintă nu numai un aspect estetic potrivit, ci și care sunt rezistente la intemperii și realizate din materiale durabile pentru o utilizare îndelungată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant