Transformarea dificultății în frumusețe: Amenajarea grădinii pe terenuri înclinate

octombrie 1, 2023by iza0

Atunci când stăpânești arta amenajării spațiilor verzi, nimic nu poate sta în calea creării grădinii perfecte, nici măcar provocările unui teren înclinat. De fapt, acestea reprezintă o oportunitate de a crea un spațiu peisagistic atrăgător.

 

În continuare poți descoperi toate informațiile de care ai nevoie pentru a amenaja cu succes o grădină în pantă.

 

 

Evaluează terenul

 

Înainte de a da startul amenajării, măsoară panta terenului, pentru a ști exact care este gradul de înclinare cu care te confrunți. Alte aspecte de care să ții cont în această etapă sunt expunerea la soare și drenajul natural.

 

Trebuie doar să fii atent la deplasarea soarelui pe durata zilei, pentru a ști care sunt zonele cele mai însorite și mai umbrite din grădină.  

 

În funcție de acestea, vei putea alege și poziționa corect plantele, întrucât unele pot avea nevoie de mai mult soare, în timp ce altele se dezvoltă foarte bine în zone umbrite.

 

Verificarea drenajului este necesară, pentru a identifica zonele în care apa poate stagna sau cele cu uscare rapidă, astfel încât să poată fi remediate înainte de a începe amenajarea propriu-zisă.

 

 

Identifică nivelul de erodare al solului

 

O altă problemă întâlnită la solurile în pantă, ce poate fi remediată încă de la început, este eroziunea acestora. Dat fiind faptul că un astfel de sol este mult mai predispus la eroziune, verifică zonele erodate, iar dacă acestea există, orientează-te către plante cu rădăcini puternice.

 

Îți poate fi de ajutor, de asemenea, construirea unei terase, care creează o suprafață mai plană în grădină, elimină problema eroziunii și poate adăposti zonele de relaxare sau pe cele destinate altor activități.

 

Nu în ultimul rând, poți opta pentru terase multiple, fiecare cu o destinație sau cu un design diferit.

 

La Peisagistica Shri Garden suntem specialiști în amenajări grădini în pantă și găsim soluții optime chiar și pentru terenurile foarte înclinate.

 

 

Ce plante sunt potrivite pentru o grădină în pantă?

 

Ai crede că este dificil să te bucuri de un spațiu verde atunci când acesta este înclinat. Dar nu este așa! Există arbori și plante cu rădăcini puternice, care se pot stabiliza pe solurile înclinate. Stejarii, arțarii și fagii vor crește mândri în curtea și în grădina ta, indiferent de dispunerea terenului.

 

Plantele cățărătoare sunt perfecte pentru spațiile de mici dimensiuni, dar și pentru cele în pantă. Vița de vie, trandafirii cățărători, Glicina (Wisteria) sau hortensiile cățărătoare sunt plante spectaculoase, ce înfrumusețează spațiile exterioare cu un colorit fermecător.  

 

Îți dorești varietate în grădină? Atunci include salvie, lavandă sau iarbă de pampas, care au rol estetic, dar sunt de ajutor și la prevenirea eroziunii.

 

 

Înfrumusețează peisajul cu pietrele decorative

 

Pietrele decorative sunt cu adevărat salvatoare pentru peisagistica unei grădini în pantă. Le poți utiliza pentru a crea trepte, perfecte pentru accesul pe diferite niveluri la un teren înclinat.

 

Totodată, ele sunt nemaipomenite pentru a construi ziduri de susținere sau pentru a crea terase. Nu în ultimul rând, te poți folosi de pietre pentru a amenaja o rocărie, ce va conferi o frumusețe aparte grădinii tale.

 

Alte întrebuințări ale pietrelor includ realizarea ghivecelor pentru plantele preferate sau a pasajelor pietonale, care adaugă un element arhitectural atrăgător și oferă acces în diferite zone ale grădinii.

 

 

Detaliile care fac diferența

 

Dincolo de aspectele tehnice ale unei grădini în pantă, nu le poți exclude pe cele decorative. De aceea, te sfătuim să acorzi atenție culorilor și texturilor pe care le alegi.

 

Acestea dau personalitate unui spațiu, având o varietate de posibilități de combinare a lor, în funcție de preferințele tale.

 

Prin urmare, poți crea un contrast de culori, prin îmbinarea florilor galbene lângă cele mov sau roșii lângă verzi. Dacă vrei un contrast al texturilor, atunci poți alege plante cu frunze mari și lucioase, alături de altele cu frunze fine, ce au suprafața netedă.

 

Ai grijă însă să nu exagerezi cu notele contrastante, deoarece acestea pot crea impresia de haos.

 

Te-ai gândit la cum vrei să arate grădina ta în pantă? Ne-am bucura să aflăm care sunt îți preferințele, dar și să ne alăturăm provocării tale, de a da naștere unui colț de natură perfect, pe un teren înclinat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant