Cum să transformi acoperișul și pereții în grădini verticale?

septembrie 20, 2023by iza0

Dacă ești în căutarea unor modalități creative de a aduce natura în interior sau de a crea propria oază de verdeață într-un spațiu limitat, noi avem răspunsul pentru tine: grădinile verticale.

 

Descoperă alături de noi cum poți redefini conceptul de grădinărit, pentru a implementa soluții inovatoare de amenajare a unui colț verde, chiar și atunci când nu ai o curte generoasă la dispoziție.

 

Grădinile verticale se bucură de o popularitate crescută astăzi, fiind întâlnite atât în spații comerciale, cât și în locuințe.

 

 

Etape ale amenajării unei grădini pe acoperiș

 

Tot mai multe persoane aleg să se bucure de pereți și acoperișuri verzi, iar beneficiile acestora depășesc cu mult sfera estetică. După cum arată un studiu efectuat de Tyndall Centre, creșterea spațiilor verzi cu 10 procente reduce considerabil efectul de insulă urbană.

De altfel, un acoperiș verde s-a dovedit util și pe perioada verii, datorită rolului termoizolant pe care îl deține.

 

Iată care sunt etapele amenajării unei grădini verticale:

  •  

    Stabilește tipul de grădină dorit

Există mai multe tipuri de grădină din care poți alege, precum sistemele prefabricate de ghivece, care includ ghivecele și sistemul de irigare prin picurare. De asemenea, poți alege așezarea plantelor în buzunare de pâslă sau în paleți cu plasă, care să susțină pământul.

 

  • Hotărăște-te asupra locului de amenajare

Vrei să îți amenajezi o grădină verticală la interior sau la exterior? În funcție de această decizie, vei putea alege plantele, întrucât unele dintre acestea au nevoie de mai multă expunere la soare, în timp ce altele preferă să fie mai puțin scăldate de razele solare.

 

  • Alege plantele

Știi deja dacă vei avea o grădină verticală la interior sau la exterior. Acum este momentul să alegi plantele potrivite, fie că optezi pentru flori, fie pentru legume, mirodenii sau soiuri lemnoase. Ai în vedere să alegi plante cu același ritm de creștere, deoarece cele care cresc mai repede le vor umbri pe cele care cresc mai lent.

 

  •   

    Ia în considerare sistemul de irigare

Plantele alese pentru grădina verticală se cresc pe orizontală, pe o perioadă de câteva săptămâni, pentru a favoriza dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor. Pe măsură ce cresc, le poți înclina treptat pe verticală, astfel încât să se adapteze la noua lor poziție. Tot acum trebuie să te gândești la o modalitate eficientă de irigare, fiind potrivită cea prin picurare, deoarece zidurile vii au mai puțin sol la dispoziție și necesită o udare frecventă.

 

 

Sfaturi pentru amenajarea unei grădini pe acoperiș

 

Crearea unei zone cu verdeață pe acoperiș reprezintă o modalitate creativă de utilizare a acestui spațiu. Înainte de a începe, îți recomandăm să te asiguri că acoperișul suportă greutatea pământului și a plantelor pe care vrei să le crești. Iată ce trebuie să faci în continuare:

 

  •   

    Alege tipul de grădină și designul acesteia

Stabilește tipul de grădină pe care îl dorești, fie că este una peisagistică, fie una de legume sau o combinație a ambelor. Tot acum te poți hotărî asupra designului acesteia, ce poate include aleile și zona de relaxare. Îți recomandăm să ai în vedere atât funcționalitatea noului spațiu verde, cât și aspectul lui estetic.

 

  •  Pregătește suprafața de plantare

Înainte de a începe plantarea propriu-zisă, trebuie să pregătești suprafața, prin izolarea și impermeabilizarea acesteia. Există membrane de plastic sau folii de impermeabilizare, care împiedică pătrunderea apei în structura clădirii.

 

  •     

    Ocupă-te de substrat și drenaj

Substratul pentru o grădină pe acoperiș se alege în funcție de plantele pe care vrei să le crești. Poți opta pentru pământ de grădină, combinat cu nisip și compost, care susține dezvoltarea plantelor. Nisipul este important pentru drenarea apei și prevenirea acumulării ei excesive la rădăcina plantelor.

 

Grădina ta va avea nevoie și de un sistem de drenaj, care să direcționeze apa departe de acoperiș și structura clădirii. Acesta se poate construi cu ajutorul unor țevi, ce evacuează corespunzător apa.

 

  • Alege plantele în funcție de condițiile de creștere de pe acoperiș

Plantele reacționează diferit la soare, vânt și temperaturi extreme. De aceea, este bine să evaluezi condițiile de pe acoperișul tău, astfel încât să le alegi pe cele potrivite. Alături de cerințele de creștere, ține cont și de aspectul estetic al grădinii tale și de modul în care culorile și înălțimile plantelor se îmbină, pentru a crea un aspect armonios. Cu o hidroizolație corespunzătoare, te poți bucura de plantele preferate pe acoperiș sau chiar de un gazon natural.

 

  • Întreținerea grădinii

Cea mai importantă etapă din întreținerea grădinii constă în irigarea acesteia, care se poate realiza manual sau prin instalarea unui sistem automat. Asigură-te că irigarea se efectuează uniform, pentru ca toate plantele să beneficieze de necesarul de apă.

 

Ca orice altă grădină, și cea de pe acoperiș are nevoie de îndepărtarea buruienilor și a plantelor bolnave. Nu uita de protecția plantelor împotriva dăunătorilor, așa cum procedezi în cazul unei grădini la sol.

 

Ai nevoie de sprijin pentru crearea grădinii perfecte pe perete sau acoperiș? Atunci te invităm să ne contactezi la numărul de telefon 0752 232 239. La PSG avem grijă să ducem cu succes la îndeplinire crearea grădinii tale de vis, oferindu-ți soluții profesionale pentru o amenajare reușită a oricărui spațiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sună un consultant